WP1: Een nieuwe visie op de nexus tussen mobiliteit, energie en huisvesting
Werkpakket 1 ontwikkelt een infrastructuur voor verbeelding en Museum van de Toekomstig Verleden Tijd, om nieuwe beelden te ontwikkelen van een rechtvaardige mobiliteit-energie-huisvestingsnexus.
Aanleiding en onderzoeksvraag
Om aan een rechtvaardige en duurzame toekomst te kunnen werken, moeten we ideeën hebben over hoe zo’n toekomst eruit zou kunnen zien. Nadenken in afzonderlijke sectoren is niet voldoende om de systemische duurzaamheidsproblemen op te lossen en daarom hebben we een gezamenlijk gesprek nodig over de duurzame toekomst die we kunnen bereiken als we verbindingen tussen verschillende sectoren zoals mobiliteit, wonen en energie beter benutten. Hierom hebben we nieuwe ideeën nodig die de verbanden tussen mobiliteit, energie en wonen erkennen en verkennen. Dit vergt verbeeldingskracht over hoe we toekomstige oplossingen voor ons zien en hoe we organisaties anders kunnen opzetten om deze problemen aan te pakken. We moeten leren om anders te denken en de oude beperkingen achter ons te laten. WP1 gaat over deze verbeeldingskracht, hoe we deze kunnen activeren en hoe nieuwe beelden aan een rechtvaardige nexus kunnen bijdragen.
Onderzoeksdoelen
Het doel van werkpakket 1 is om nieuwe beelden te ontwikkelen van een rechtvaardige mobiliteit-energie-huisvestingsnexus. Het idee is dat deze beelden nieuwe bestuurs- en eigendomsstructuren (WP2), nieuwe bedrijfsmodellen en gebruikerspraktijken (WP3) en nieuwe technologieën (WP4) in de nexus kunnen activeren, en ook erdoor geactiveerd kunnen worden. Om deze nieuwe beelden te realiseren, ontwikkelt WP1 een infrastructuur van verbeelding waarmee experts, belanghebbenden uit de drie casussen en de bredere leergemeenschap van JUSTNEXUS (WP5) samen alternatieve toekomsten kunnen bedenken op het knooppunt van mobiliteit, energie en huisvesting. Een infrastructuur van verbeelding houdt in dat we verschillende omgevingen creëren waarin mensen samenwerken om een gezamenlijk beeld van mogelijke toekomsten te ontwikkelen, waarbij ze hun individuele middelen en ideeën gezamenlijk inzetten.
We zullen een ‘Museum van de Toekomstig Verleden Tijd’ opzetten als onderdeel van de infrastructuur van de verbeelding. In dit museum zullen bezoekers nadenken over de toekomst en vanuit de toekomst terugredeneren naar het heden, om zo na te denken over de transitie die nodig is voor een rechtvaardige nexus in de toekomst. Dit museum zal worden ontwikkeld met de hulp van ontwerpers Rinke Vreeke en Tom Loois en van Denker des Vaderlands Marjan Slob. Het zal worden ontwikkeld via het ‘Museumstreet’-concept: een digitale en fysieke pop-uptentoonstelling gecombineerd met een workshop waarin de nexus wordt ervaren op straatniveau. Het museum nodigt de bezoekers expliciet uit om bij te dragen aan de tentoonstelling, zo wordt deze steeds verder verbeeld.
De doelen van de infrastructuur van verbeelding zijn om:
- Gezamenlijke verbeelding te bevorderen
- Verschillende vormen van betrokkenheid aanbieden die passen bij de diverse deelnemers
- Ruimte bieden om het oude af te leren en nieuwe dingen aan te leren
- Voor te bouwen op de praktijken in de drie casussen en dit naar de bredere leergemeenschap te brengen
- Open te blijven voor nieuwe inzichten, ook na afloop van het project.