JUSTNEXUS

Onderzoek

Werkpakketten

JUSTNEXUS doet onderzoek aan de hand van vijf verschillende werkpakketten:

  1. Een nieuwe visie op de nexus tussen mobiliteit, energie en huisvesting
  2. Eigenaarschap en regelgeving – vergelijken publiek, privaat, coöperatief eigendom
  3. Herconfigureren van bedrijfsmodellen en gebruikerspraktijken
  4. Herconfiguratie van technologie voor een rechtvaardige mobiliteit-energie-huisvesting-nexus
  5. Een leergemeenschap en impact buiten JUSTNEXUS

 

Casussen: drie praktijkvoorbeelden

JUSTNEXUS doet onderzoek naar drie verschillende casussen: een landelijk gebied in Friesland, een bestaande stedelijke wijk die wordt getransformeerd in Amersfoort en een nieuwe stedelijke wijk die wordt gebouwd in Helmond. In deze drie casussen worden experimenten in de nexus van mobiliteit-energie-huisvesting gevolgd, opgezet en onderzocht.

 

Verbeeldingsinfrastructuur

Om een nieuwe aanpak met sectoroverstijgende oplossingen te realiseren, zijn radicale nieuwe toekomstbeelden nodig. In JUSTNEXUS worden zulke toekomstbeelden niet alleen vormgegeven in samenwerking met de casussen en drie sectoren, maar wordt er ook een verbeeldingsinfrastructuur opgezet. Deze infrastructuur moet ruimte maken voor verbeelding voor een rechtvaardige transitie, die voortdurend moet worden verbeeld om gerealiseerd te worden. Deze infrastructuur wordt onder andere gecreëerd door middel van een ‘Museum van de Toekomstig Verleden Tijd’, waarin we vanuit het perspectief van de toekomst zullen terugblikken op de transitie die nodig is geweest om een rechtvaardige nexus vorm te geven.

 

Learning communities

De lessen die we kunnen trekken uit zowel de casussen als de verbeeldingsinfrastructuur willen we samenbrengen, concretiseren en verspreiden, zodat dit onderzoek een maatschappelijke impact krijgt. Dit doen we door middel van vier learning communities (WP5). Dit zijn leergemeenschappen waarin groepen uit de drie verschillende sectoren bijeen komen om samen te leren van het onderzoek en van elkaar te leren. Voor elke casus is er een aparte learning community, waarbij project partners van de casus en andere betrokken en geïnteresseerden met elkaar in gesprek gaan. De vierde learning community is een JUSTNEXUS-brede groep over de drie casussen samen, die de connectie met macro-ontwikkelingen in bijvoorbeeld beleid en technologie maakt en hiervoor lessen zal distilleren.

 

Triple Re-cycle

Volgens de Triple Re-cycle: Reimagine, Recode and Reconfigure, zijn deze vijf werkpakketten ingevuld en met elkaar verbonden:

 

De Triple Re-cycle legt uit hoe vernieuwde beelden, vernieuwde wetten en vernieuwde technologieën en praktijken elkaar informeren en beïnvloeden. In JUSTNEXUS benadrukt het hoe het onderzoek in de casussen naar regelgeving, business modellen en algoritmen nieuwe verbeeldingen voor de toekomst van de Nexus informeren, en andersom hoe deze verbeelding nieuwe wetten, gebruikspraktijken en technologieën kan inspireren. Gedurende de vier jaar onderzoek van JUSTNEXUS zullen de lessen van de onderzoeken in de casussen en de verbeeldingsinfrastructuur steeds aan elkaar verbonden worden.

De Triple Re-cycle is ontwikkeld door Maarten Hajer, Jesse Hoffman, Megan Davies, Thomas Bauwens en anderen in het paper Working to align energy transitions and social equity: An integrative framework linking institutional work, imaginaries and energy justice. Meer informatie over de Triple Re-cycle is te vinden op de website van ReSET.