WP3: Herconfigureren van bedrijfsmodellen en gebruikerspraktijken
Werkpakket 3 onderzoekt hoe nieuwe bedrijfsmodellen en gebruikerspraktijken die mobiliteit, energie en huisvesting koppelen, kunnen bijdragen aan een rechtvaardige ontwikkeling van de nexus.
Aanleiding en onderzoeksvraag
Er is steeds meer academische aandacht voor duurzamere bedrijfsmodellen en gerelateerde gebruikerspraktijken, maar de implementatie en opschaling hiervan in de praktijk blijft ver achter. In tegenstelling tot conventionele bedrijfsmodellen worden duurzame bedrijfsmodellen geassocieerd met grotere onzekerheden over de gecreëerde waarde, en vanwege hun complexe karakter omvatten ze doorgaans een uitdagende zoektocht naar hoe waarde te creëren voor alle relevante belanghebbenden. Er wordt verondersteld dat dit met name geldt voor nexus-bedrijfsmodellen, die nog complexere interacties tussen sectoren omvatten. Meer dan bedrijven die producten verkopen (d.w.z. een lineaire waardeketen), omvatten nexus-bedrijfsmodellen ‘verstrengelde arrangementen’ tussen consumentenpraktijken, leveranciers-/bedrijfspraktijken en vaak planner-/beleidsmakerpraktijken. Bovendien worden nexus-bedrijfsmodellen geconfronteerd met complexere rechtvaardigheidsafwegingen, gezien de vele betrokken belanghebbenden. Bedrijven geven bijvoorbeeld de voorkeur aan winstgevende segmenten en buurten, terwijl verschillende burgergroepen en overheden de voorkeur geven aan inclusievere mobiliteits-, energie- en/of huisvestingssystemen.
Onderzoeksdoelen
WP3 draagt bij aan JUSTNEXUS-onderzoek en impactdoelstellingen door een reeks haalbare, duurzame en rechtvaardige nexus-bedrijfsmodellensjablonen te ontwerpen met bijbehorende gebruikerspraktijken voor de drie casestudygebieden. Consortiumpartners Rasile Group (huisvestingssector), Louwman Innovation, Digital & Data (mobiliteitssector) en Energie van Ons (energiesector) zijn betrokken bij de ontwikkeling van de sjablonen, die ook dienen als input voor toekomstige verbeeldingen (WP1). Door een diverse groep maatschappelijke belanghebbenden te betrekken via de leergemeenschappen (WP5), levert dit werkpakket een beoordeling op van de rechtvaardigheidsresultaten van de bedrijfsmodelsjablonen. Als voorbeeld van onze cyclische aanpak kunnen deze uitkomsten ook leiden tot verdere veranderingen in de verbeelding (WP1).